Om incidenten en ongelukken te voorkomen worden door ons bedrijf onder andere de volgende activiteiten ondernomen:
Vaststellen van de risico´s;
Om deze risico´s te identificeren worden op bedrijfsniveau de volgende activiteiten gedaan:
Risico inventarisatie en evaluatie (RI&E)
De Risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) wordt intern uitgevoerd en beoordeeld door een externe partij. Met een plan van aanpak wordt aangegeven welke onderdelen binnen het bedrijf verbeterd of aangepast dienen te worden. Dit plan wordt elk jaar geëvalueerd en waar nodig wordt de RI&E aangepast. Binnen de RI&E worden alle risico's beschreven.
Taak Risico Analyse (TRA)
Wanneer een bepaalde taak niet beschreven is in de RI&E, kan specifiek voor deze taak een taak risico analyse (TRA) uitgevoerd worden. Een TRA moet ook worden uitgevoerd wanneer er zich bijzondere omstandigheden voordoen of wanneer moet worden afgeweken van de standaard werkmethode. Welke maatregelen er getroffen dienen te worden om de risico´s te minimaliseren, staan in de TRA omschreven.
Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
Persoonlijke beschermingsmiddelen worden aan een ieder ter beschikking gesteld om risico´s, die niet preventief te verhinderen zijn, te minimaliseren.
VGM-Plan
Naast de maatregelen die in de RI&E, de TRA en het Veiligheidshandboek staan beschreven worden er ook VGM-maatregelen op projectbasis beschreven. Deze maatregelen staan beschreven in het VGM-plan en worden behandeld tijdens het start werkoverleg.
Startwerk overleg
Het doel van het start werkoverleg is, om behalve de dagelijkse zaken, ook met elkaar de specifieke project onderdelen te bespreken.
Aantoonbaar maken dat belangrijke onderwerpen zijn besproken, zoals:
Belangrijk:
Zijn er twijfels of het start werkoverleg juist is uitgevoerd? Neem dan altijd contact op met de uitvoerder / projectleider, voordat je de werkzaamheden begint!!! Het start werkoverleg moet vóór het begin van de werkzaamheden uitgevoerd worden ook tezamen met de onderaannemers.
LMRA
Naast bovenstaande maatregelen zijn uitgewerkt is het ook van belang om op de werkplek zelf te kijken of er nog risico´s zijn die op het laatste moment optreden en die niet van te voren voorzien konden worden.
Om deze risico te vermijden is het noodzakelijk om op het laatste moment (voordat je aan het werk gaat) nog eens te kijken naar de risico´s van het werk dat je gaat uitvoeren.
Deze handeling heet een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA, laatste controle voor het begin van de werkzaamheden).
Stel jezelf de volgende vragen om een LMRA uit te voeren:
Acties kan je noteren op het startwerk overleg formulier.
In de Zó-app is ook een tegel aanwezig die uitleg geeft over de LMRA.
Ga met elkaar in gesprek over het volgende:
Zorg voor je eigen veiligheid en die van anderen.
Mochten er naar aanleiding van deze Toolbox nog vragen zijn, dan kan contact worden opgenomen met de KAM-afdeling.
Werk veilig of werk niet !!